Fyra gotländska tjejer deltog i våras i ett Sverigemästerskap. När hände det senast? (En kvalificerad gissning: det har inte hänt tidigare).

Nora Duse, Elena Dalgren och Irma Sinnemark, som då gick i årskurs fem på Högbyskolan i Hemse, deltog i gruppen 11-13 år där de tillsammans tog femtio procent i denna debut i lite större sammanhang (3/7 för Nora, 4 för Irma, 2,5 för Elena -- som oturligt tappade ett parti på grund av överföringsproblem).

Nora, Elena och Irma är alla medlemmar i Schack Matt SK. Ytterligare en gotlandstjej, Debora Nordin från Visby SK, fick spela i den högsta åldersgruppen eftersom deltagarantalet inte var så stort i hennes klass. Nu tillhörde hon de yngsta, men spelade hem 2 poäng på nio ronder. Tävlingen spelades på lichess med betänketiden 10 minuter plus 5 sekunder tillägg per drag.

Flickorna har också deltagit i de tjejtävlingar som en av schackets riktigt stora stjärnor i Sverige, Pia Cramling, varit engagerad i, också här med gott resultat.

Nora Duse närmast kameran, Elena Dalgren till vänster och Irma Sinnemark samlade för spel i flick-SM.