Det blev en rejält intensiv schackhelg för sex unga gotländska schackspelare, två föräldrar och en tränare från ön när skol-SM avgjordes i Helsingborg. Avfärd till Oskarshamn en torsdagkväll, tillbaka med färjan i Visby sen söndag kväll och så några mil söderut för en del av gänget. Tävlingen spelades i Helsingborg Arena, granne med fotbollstadion Olympia där Helsingborg brukar spela i allsvenskan, men för närvarande i superettan. Mat intogs på närbelägna Olympiaskolan och även till hotellet var det gångavstånd, om än en hyfsad promenad.

Gotland var representerat i tre åldersklasser. Resultatmässigt nåddes inga stora framgångar den här gången, men ingen spelare åkte hem utan poäng och alla fick med sig erfarenheter av spel mot tufft motstånd i partier med lite längre betänketid än de flesta av de gotländska spelarna är vana vid. 8 ronder avverkades i de aktuella klasserna och bäst av de gotländska skoleleverna den här gången lyckades Tor Järborg med 3 poäng i klass D och Nora Duse med lika många i klass E.

Gänget från Gotland: Debora Nordin, Tor Järborg, Irma Sinnemark, Elena Dalström, Nora Duse, Jonny Österlund, Benjamin Österlund, Henrik Duse

Tor Järborg med ryggen mot kameran och Debora Nordin i ett övningsparti vid analysbräden i Helsingborg Arena.

Spelhallen för åldersklasserna från födda år 2010 och äldre

Jonny Österlund och Henrik Duse, medföljande föräldrar från Gotland ( tack för det! ), uppfann ett sätt att applådera ljudlöst, i sann anda av schack-tystnad.

Foton ovan av Lasse Linusson. Massor av bilder tagna av schack-fotografen Lars OA Hedlund, resultat och artiklar finns på Sveriges schackförbunds hemsida https://schack.se/ .