Gotland har begåvats med en ny schackklubb. Onsdagen den 17 november slöt inte mindre än ett trettiotal personer, vuxna, ungdomar och barn, upp till en träff på kafé Bello Viso i Hemse. Mehdi El-Kayal, som driver kafét tillsammans med sin fru Latifa, höll öppet kvällstid enkom för schackentusiasternas skull. Detta uppskattades mycket, allra helst som bagerihyllan var fylld med baklafa, sfouf och annat gott till kaffet eller läsken. Som mest pågick spel på inte mindre än tio bräden, med spelare i åldern alltifrån 5 till 70 år.

Vid träffen bestämdes på stående fot att bilda en ny schackklubb, för att fånga upp intresset i bygden. Inte minst sågs ett starkt behov av att ha ett sammanhang att gå vidare till för alla de skolelever som spelar schack på Högbyskolan och andra skolor på södra Gotland. Mötet bestämde att den nya klubben ska heta Hemse allmänna schackklubb. "Med det vill vi betona att klubben ska vara öppen för alla intresserade", säger Sture Arrhed, som valdes till ordförande i en interimsstyrelse.

Styrelsen består i övrigt av Henrik Duse, Karolina Östeman och Lasse Linusson.

Sture Arrhed spelade själv schack som ung och har på senare år återupptagit spelet. "Och schack har alltid funnits där. Det är något som följt mig genom åren. Under en period spelade jag på jobbet då vi mötte andra företag i seriesammanhang. Schacklitteratur brukar jag läsa också, Bent Larsen är till exempel någon jag uppskattar", säger han.

Redan från starten ser klubben ut att få en bit över 20 medlemmar, jämnt fördelat på vuxna och juniorer. Den andra träffen hålls också på Bello Viso, Hemse, onsdag 24 november 18.30.

Sture Arrhed valdes till ordförande i nystartade Hemse allmänna schackklubb.

Kamp vid brädet. Närmast kameran Öystein Berge och Gert Jakobsson.

Julia Repeta Bäckström var en av eleverna från folkhögskolan som deltog, till höger Sture Arrhed.

Henrik Duse försöker få koll på vad dottern Nora Duse hittar på för drag mot Irma Sinnemark (med ryggen mot kameran).