Gotlands schackförbunds samarbete med Region Gotlands bibliotek började så bra det kunde! När Michael Wiander högläste ur sin bok "Lång rockad", den första i en planerad serie om schackklubben Draken, kom inte mindre än 30 personer för att lyssna.

En hel del i publiken, som till största delen bestod av barn och ungdomar, kändes igen från skolschacket och från Hemse allmänna SK:s träffar. Men här dök det också upp nya bekantskaper, vilket är alltid är roligt för arrangörerna.

Michael Wiander fångade publikens intresse med berättelser från egna erfarenheter, som schacktränare och som spelare alltifrån nybörjarstadiet till en titel som mästare i Stockholm, Hans bok speglar till stor del verkliga händelser, berättade han. Trots att boken redan finns i ett antal exemplar på skolor som bildat skolschackklubbar så fick författaren en hel del sålt och signerat. Och nu ligger det en liten upplaga på Hemses egen bokhandel; Krut & papper.

Simultanen gick bra - för simultangivaren. Michael vann mot alla sina 14 motståndare. Men flera bjöd på bra motstånd och för Tobias Ekholm, medlem i Hemse ASK och elev på Klinteskolan gick det så bra att hans spel ändå premierades med ett bokpris. Walter Funk, också Hemse ASK och även Schack Matt SK, var en annan ung spelare som höll emot i det längsta. Roligt nog kom P4 Gotland på besök och både sände direkt och gjorde nyhetsinslag, där förutom författaren Michael Wiander också skoleleverna Tilde Nyqvist, Schack Matt SK och Lukas Berge, Hemse ASK och Schack Matt SK, blev intervjuade om sitt schackspelande.

14 barn och ungdomar ställde upp när Michael Wiander spelade simultan på Hemse bibliotek.