Romaskolan ställde upp med inte mindre än tre lag i Yes2Chess högstadieturnering. Alla tre lag klarade sig vidare från gruppspelet. Och ett av lagen tog sig ända till utslagsomgång 4, ett väldigt fint resultat för ”Gottes champions”.

Yes2Chess hade rekordstort deltagande i årets upplaga. Störst var som oftast mellanstadiegruppen, men från högstadieskolor i hela landet deltog denna gång inte mindre än 179 lag – och tre av dem alltså från Romaskolan, där läraren Audir Åslund nu noterar ett stort schackintresse bland eleverna.

Kvar i utslagsomgång 4 var 16 av de 179 lagen. ”Gottes champions” kan alltså ståta med att tillhöra toppskiktet (den bästa tiondelen) i turneringen. Olof Levin spelade på förstabordet hela vägen, Alvar Broberg oftast på bord två och Leo Klasson på bord tre. I utslagsmatcherna deltog också Valton Hedström, Irma Vestergren, Milo Sjöblom, Freja Karlsson och Alma Pettersson för laget.

I utslagsomgång två inträffade det att ”Gottes champions” tog sig vidare trots tre förluster mot två vinster på ”brädena”. Men reglerna för Yes2Chess är tydliga: det ska finnas både pojkar och flickor i lagen och motståndarna hade den här gången ingen flicka med – varför en vinst för motståndarna, 3 poäng, ströks och Romalaget tilldömes segern.

I utslagsomgång 4 ställdes ”Gottes champions” mot ett lag från Franska skolan som nu har tagit sig ända till finalen, där 4 lag deltar. Och där blev det alltså stopp. Matchen slutade med förlust på alla bord. På bord ett stod Olof Levin, som dittills vunnit alla sina partier i utslagsmatcherna, tidigt på vinst med pjäs över, men motståndaren lyckades till sist vända partiet.

Det här var Romaskolans debut i den internetbaserade lagtävlingen. Fortsättning följer – och den lovar gott.