Inte mindre än fem lag ställde upp i Gotlands distriktsmästerskap i lagblixt på nationaldag. Ett av Hemse ASK:s lag drog längsta strået, i en tävling som kom att avgöras i de allra sista partierna.

Lagblixt-DM spelas i fyramannalag. I årets upplaga deltog 21 spelare, då Hemse ASK använde sig av en "reserv" som hoppade in för några andra lagmedlemmar. Visby SK ställde upp med hela tre lag, vilket säger en hel del (gott) om aktiviteten i klubben för närvarande. För trots tre lag så var det flera kända och starka spelare som inte fanns med.

Hemse ASK deltog med två lag, bra uppställning det med för klubben som bildades så sent som i höstas. Och inte nog med det, ett av Hemse ASK:s båda lag tog hem slutsegern!

I tävlingen möter spelarna samtliga spelare från alla de andra lagen, så det var 16 partier som skulle betas av på nationaldagen, med Röda Korsets "Kupan" i Visby som spellokal. Spelsystemet innebär att det egentligen inte finns någon bordsplacering, alla deltar på samma villkor och möter samma lika besvärligt motstånd.

Arrangemanget flöt på fint utan mankemang och i mycket god stämning, en riktig schackfest blev det.

Som framgår av tabellen nedan vann Hemse ASK I samtliga sina matcher, så trots att Visby SK:s förstalag tog fler partipoäng hamnade HASK överst på prispallen. Hemse II kom på bronsplats och sedan följde Visby II och III. För HASK I spelade Emil Viklund, Julia Repeta Bäckström, Pontus Klingenström plus något inhopp av Oliver Nagy. Sylve Mays pris för bästa individuella resultat gick till Lasse Linusson, Hemse ASK, som vann 15 av sina partier efter en inledande remi mot klubbkamraten Martin Karlsson.

                   SM       V       O       F      MP      PP
1) Hemse ASK 1      4       4       0       0       8      48,5
2) Visby SK 1       4       3       0       1       6      53
3) Hemse ASK 2      4       2       0       2       4      29
4) Visby SK 2       4       1       0       3       2      19
5) Visby SK 3       4       0       0       4       0      10,5

(Fullständiga resultat finns hos SSF.)

Värt att notera är juniorernas framfart och att det i årets tävling deltog tre kvinnliga schackspelare. Tor Järborg, Visby plockade 13/16 för sitt lag och Julia Repeta Bäckström, Hemse ASK, som tog 6,5 av 16 ingick i Hemse ASK:s segrande lag. Ingen spelare blev heller utan poäng i tävlingen.

Hemse ASK vann lagblixten. Oliver Nagy, längst till vänster, hoppade in, laget bestod annars av från vänster Julia Repeta Bäckström, Emil Viklund, Pontus Klingenström och Lasse Linusson. Med på bilden också Hemse ASK:s klubbordförande Sture Arrhed.

Lagblixt-DM samlade inte mindre än fem lag. Närmast kameran kämpar klubbkamraterna Julia Repeta Bäckström och Martin Karlsson från Hemse ASK i det inbördes mötet mellan klubbens båda lag.