Datum Kategori nyheter

2022 års upplaga av kulturarvsdagen på Petes med schack som tema drog visserligen inte lika mycket besökare som förra året. Men det blev ändå en trivsam tillställning – och bra spel vid brädena.

Prognosen talade om regn, vilket det visserligen visade sig komma i mycket begränsad mängd. Men det -- och blåst dagen innan -- kan ha skrämt bort en och annan. För allra bäst är det på museigården när solen skiner. Men 12 personer deltog nu ändå i olika schackaktiviteter.

Schackdagen blev trivsam och flera nya spelare dök upp, rustade med en hel del schackkunnande. Robert Balogh och Henriett Csikos som driver Petes museigård serverade kaffe av alla de slag, kantarelltoast och gulasch lagad på öppen eld. Det spelades fria partier fram till sen eftermiddag och så tävlades det i en liten tipspromenad, där Elias Stenberg, Stockholm/Grötlingbo, delade förstapriset med Unne Sutare, Stånga, och dennes morfar Ulf Berg.

Schackspel på museigården.

I en av frågorna på tipspromenader gällde det att pricka in vilka städer som gett upphov till namn på spelöppningar och varianter. Gambiten på brädet, liksom Henriett Csikos och Robert Balogh som driver museigården Petes, kommer från Budapest.