Pia Cramlings besök på Gotland blev succé! Gotlands schackförbund fick fantastiskt fin uppmärksamhet -- och knöt nya kontakter. Och stormästaren, som vann 18 partier och remiserade ett, var helnöjd.

Almedalsbiblioteket var välbesökt onsdagen den 4 januari när Gotlands schackförbund och Region Gotlands bibliotek samarbetade kring en schackdag. Dragplåstret var simultanföreställningen som stormästaren Pia Cramling bjöd på.19 antog utmaningen. 18 fick en nolla i protokollet, men blev en fin upplevelse rikare! Marcus Uneson, Visby SK, bärgade remi.

Pias besök lockade inte bara spelare och publik. Sällan har schacket på ön fått så stort genomslag i media. Båda tidningarna; Gotlands Allehanda och Gotlands Tidningar var på plats. Radio P4 Gotland både direktsände och producerade två nyhetsinslag om simultanschacket och SvT Öst gjorde ett inslag där Pia och den yngsta motståndaren (Peter, 7 år) intervjuades. GA:s reporter utmanade därtill Pia på ett blixtparti, som blev ett teve-inslag på nyhetssajten helagotland.se Allt finns sammanfattat på schack.se

Uppmärksamheten ledde till mejl från föräldrar till schackintresserade från både Visby och södra Gotland. Bättre propaganda för schack än den Pia förmedlar är svår att tänka sig! Gotlands schackförbund riktar ett stort tack till personalen på Almedalsbiblioteket, inte minst programansvarig Henrik Ramberg och Josephine Jubb, för stort engagemang och ett fint genomfört samarbete.

Dagen därpå -spelade Pia simultan igen! Efter att först ha deltagit i ett internationellt seminarium om damschack i samband med Rilton Cup.

Länkar till radio- och TV-inslag och Sveriges schackförbunds hemsida:

Pia mötte 19 spelare på Almedalsbiblioteket, vann 18 och remiserade ett parti. 1986, när hon senast gav simultan på ön blev det två remier, en vinst och 19 förluster för de gotländska spelarna.

Peter, 7, tyckte det var "lite läskigt" att möta stormästaren, men kämpade väl. Pappa Marcus Uneson bärgade remi.

Gotlands Tidningar tog fasta på hur magiskt Pia tycker att schacket är!

Gotlands Allehanda gjorde ett fint uppslag om schackevenemanget.