Stormästaren i schack Pia Cramling säger att hon gärna kommer tillbaka till Gotland, efter det lyckade besöket i januari.

I senaste numret av Tidskrift för schack fanns en utförlig artikel om Pia Cramlings schackkarriär, med anledning av att hon fyller 60 år. I januari väckte hennes besök på Almedalsbiblioteket stor uppmärksamhet här på Gotland. Och Pia säger själv om besöket.

-- Det var väldigt trivsamt att komma och besöka Visby. Det är så fint och mysigt på Gotland. Jag blev också glad att se responsen från massmedia. Det visar, tycker jag, hur populärt schack har blivit nu.

Kan du tänka dig att komma tillbaka?

-- Ja, jag kommer gärna tillbaka en annan gång!

Vad är ditt bästa råd till barn och ungdomar som är nyfikna på schack?

-- Om man är nyfiken på schack så finns det så mycket att välja mellan, inte minst på nätet. Det gäller bara att plocka ut det bästa, det man själv tycker mest om. Vill man spela ska man absolut inte vara rädd för att förlora, utan bara spela på. Schack är lättillgängligt, gillar man att spela online är det vara att koppla upp sig. Alla spelar, det finns alltid någon på ungefär samma nivå som en själv och som dessutom kan sitta var som helst i hela världen.

Men sen är det förstås allra roligast att träffas och mötas över ett bräde där man tar i pjäserna. Pia säger:

-- Hör efter på din skola om det finns en klubb eller något annat organiserat om schack. I schacket finns en väldigt fin gemenskap, öppen för alla. Den kan man missa om man bara spelar online. Nu är schack så inne att det alltid går att hitta andra som vill spela i skolan, eller kanske även bland kompisarna.

Har du några speciella råd till tjejer?

-- Även om vi ännu är för få kvinnor och flickor i Sverige så märks det att allt fler tjejer spelar, framför allt fler unga. Nu ser jag att det på Gotland är ganska många tjejer som spelar och tävlar och det gör det oftast roligare att man inte är ensam tjej.

Pia tipsar om dam-träningar och flick- och damtävlingar online. På schack.se finns hela tiden information om sådana möjligheter.

-- Online-tävlingarna kostar inget och en tanke med dem är att även den vägen få fler tjejkompisar inom schacket, säger hon.

Tillsammans med Stockholms schackförbund ordnar Pia regelbundet på plattformen lichess.org "Tjejtävlingen". Nästa omgång spelas 24 mars. Vill man ha mer information kan man kontakta undertecknad (lasse.linusson@gmail.com). Flera flickor från Gotland har spelat i tävlingen - och med framgång.

Till sist, Pia, vad har du på gång närmast?

-- Närmast är det elitseriens tre sista ronder med min klubb Wasa. Vi har ingen chans att vinna serien, men hoppas på en medaljplats. Efter det är tanken att att jag är på plats under Påskturneringen i Norrköping och coachar tjejer i alla åldrar som är med i tävlingen.

Elitseriesammandraget spelas 10-12 mars. Påskturneringen spelas 7-10 april.

Pia Cramling kommer gärna på återbesök till Gotland. Foto: Lars OA Hedlund