Högbyskolan vann distriktsfinalen av Schackfyran på Gotland.

Distriktfinalen av Schackfyran på Gotland blev en liten tävling, men väldigt trevlig och fint genomförd av eleverna.

Högbyskolan mötte Öja skola - och fler skolor blev det inte den här gången. Men efter att Högbyskolan tidigare har deltagit i digitala upplagor under pandemin och även något senare, så är Gotland nu i vilket fall med schackfyran i sin ursprungliga form.

På Öja skola undervisas fyrorna tillsammans med femmorna och sexorna. I årskurs 4 återfinns 10 elever. De reste nu till sina jämnåriga kamrater på Högbyskolan, Hemse, där finalen spelades i fyrornas klassrum. I årskurs 4 på Högbyskolan går det 23 elever. Så för att få en rättvis tävling turades Högby-eleverna om att spela i de fyra ronder som tävlingen genomfördes i. Nästan alla elever kom till spel. Ronderna spelades på 9 bord, med schackklocka.

Första ronden gick klart till Högbys fördel; 24-12 (poängberäkningen är 3 för vinst, 2 för remi, 1 för förlust). I andra ronden blev det jämnare; 19-17 till Högby och i tredje ronden växte spänningen sedan Öja vunnit med 20-16. Men avslutningsronden gick också till Högby, med siffrorna 2016 och därmed totalvinst.

Efter justering, enligt denna klassiska breddtävlings regler, för antal faktiskt deltagande/klassens faktiska storlek skrevs segersiffrorna till 75-59. Högbyskolan är berättigad till att delta i riksfinalen.

Inbjudan till 2023 års upplaga gick ut under HT 2022. Nästa år ska vi ha med fler skolor så blir det ännu roligare!