Inte mindre än sex flickor, samtliga elever på Öja skola, deltog i den senaste upplagan av Pia Cramlings och Stockholms schackförbunds "Tjejtävling" på internet.

"Tjejtävlingarna" har pågått i nu flera år och varit ett roligt sätt för schackspelande flickor att komma i kontakt med likasinnade från hela landet. Ibland har Gotland funnits representerat, ibland inte. I slutet av mars gjorde vi ett försök med att samla en grupp schackspelande skolelever, för att sporra intresset. Det kan vara lättare att våga ge sig in i leken om man är flera kompisar.

Vamlingbo bygdegård hyrdes fredagkvällen för tävlingen, som går över fem ronder med betänketiden 15 minuter + tilläggstid för varje drag, så det handlar om ett par timmars spel.

För att alla skulle känna sig välkomna bjöds också pojkarna från Öja skola in, med möjlighet att spela vid sidan om tjejtävlingen. Föräldrar var givetvis också välkomna. Det blev fin uppslutning, vilket inte minst märktes i att 40 varm korvar, godis och annat tilltugg gick åt. Det var mycket skratt och glam och vi hade väldigt trevligt.

Tävlingen då? Ja, det var första gången för flera av deltagarna i ett sådant här sammanhang, ska betonas, så det blev inga framskjutna placeringar för de gotländska tjejerna, som alla är medlemmar i Öja skolschackklubb. Men Lilly Ahlsten Lundgren skrapade för sin del ihop 3 poäng på de fem partierna, Tyra-Lisa Wilson 2,5 och Alma Almquist 2. I topp kom Ece Gultekin från Stockholmsklubben Kristallen SK. Ece tog full pott i den här marstävlingen, liksom i februaritävlingen, som hon också vann.