Helgen 6-7 maj drog ett gäng från Högbyskolan i Hemse iväg till Västerås för att spela skollag-SM. Resultatet de åstadkom skäms verkligen inte för sig.

Det handlade om schackspelare från årskurs 6 som skulle tävla i mellanstadieklassen. De deltog i kraft av att Högbyskolan ju vann det gotländska skollag-mästerskapet för mellanstadiet.

Spelarna var Zaen Bakdash, Tilde Nyqvist, Lukas Berge, Walter Funk och Ward Albashar. Tacksamt nog var föräldrarna Öystein Berge och Sofie Olsson också med på resan.

Tävlingen spelades i en av de många byggnaderna avsedda för sportevenemang i Rocklunda, Västerås. Det är arena efter arena efter arena på rad. 160 skolelever i alla åldrar deltog. Konkurrensen, inte minst på mellanstadiet där 14 lag deltog, var hård.

Högbyskolans elever klarade sig dock fint i konkurrensen. Det började med två förluster, men i avslutningen på turneringen (åtta ronder) spelade de oavgjort mot två starka skollag; ett från Göteborg, ett från Stockholm och i den allra sista ronden besegrades en skola från Surahammar, Västmanland. Så allt som allt: två vinster, fyra oavgjorda matcher, två förluster. Helt ok! Och det var mycket länge sedan ett gotländskt lag deltog i dessa skollag-SM tävlingar.

Västbergaskolan, Stockholm vann mellanstadieklassen före Byskolan, Södra Sandby, Skåne.

Tävlingarna genomfördes i mycket god anda, med fina prov på sportsligt och kamratligt uppträdande.

På hemvägen "debriefade" gänget med en liten utflykt till discgolf-banan i Nynäshamn, Rekommenderas - om man har några timmar att slå ihjäl i väntan på färjan!

Fullständigt resultat finns här.

https://resultat.schack.se/ShowTournamentServlet?id=11596

Högbyskolan till höger i bild inför en match.

Möte med Tuppkärrsskolan från Surahammar (med ryggarna mot kameran).

Trångt, men mysigt, i stugan vi hyrde på Rocklunda.

Discgolf i väntan på färjan hem till Gotland.