Spelet i schackets allsvenska seriesystem är i full gång för de deltagande gotländska klubbarna. Men det har inte varit helt lätt att komma i gång!

Säsongen 2023-2024 deltar Burgsvik Alva SK med ett lag i superettan och ett andralag i division tre, medan Visby SK deltar med ett lag i division två och ett andralag i division tre (se länkar nedan).

Nytt för i år är just att VSK ställer upp ett andralag. Där deltar också spelare från Hemse allmänna SK, ett samarbete som kom till efter en inbjudan från Visbyklubben, med det uttalade syftet att bereda möjligheter för nytillkomna unga spelare att känna på allsvenskt spel. Hemse ASK har bara två år på nacken och bedömer att man ännu inte har ekonomi för att ställa upp ett eget allsvenskt lag, även om utvecklingen på den fronten går åt rätt håll.

Nytt är också att Visby SK spelar i en smålandsserie. Det blir en engångsföreteelse enligt SSF, då färjeförbindelserna på södra linjen är sämre jämfört med norra linjen och kostnaderna därför drar iväg.

Några korta konstateranden om resultaten: BASK inledde med två vinster och en förlust i det första superettan-sammandraget i mitten av oktober. Visby SK, förstalaget, inledde med en förlust.

De båda andralagen har ännu i skrivande stund (tidigt november) inte kommit till spel. Det beror både på en lite olycklig lottning som inte stämde med färjeturerna (och som gjordes om) och på hårt väder. Planerade matcher har måst skjutas på framtiden när färjorna från Gotland inte kunnat gå som planerat. Men i mitten av november ska de båda andralagen i elden, om inte vädret ännu en gång ställer till det.

Resultatlänkar: