Kommande länsfinal för Schackfyran på Gotland, vårterminen 2024, kommer att spelas digitalt. Detta för att spara kostnader och möjliggöra för fler skolor att delta.

Endre skola, Högbyskolan, Polhemsskolan, Tjelvarskolan och Havdhem/Öja skola är anmälda till Schackfyran, tävlingen där det gäller att få med hela klassen för att lyckas. Det är ett klart fall framåt för gotlands del i denna populära tävling, som är världens största sett till deltagarantal. Förra året möttes Högbyskolan och Öja skola, nu tillkommer fler skolor.

Anmälningstiden gick egentligen ut i slutet av oktober, men till skillnad från vad som gäller för Yes2Chess, där det finns en absolut deadline för att göra klart alla handlingar innan den 15 november, så är det inte lika bråttom med Schackfyran. Yes2Chess sköts av Sveriges schackförbund. Schackfyran är visserligen också SSF:s tävling, men länsfinalerna lägger distriktsförbunden upp själva. Så skulle någon skola komma med en lite för sen anmälan välkomnas de också!

I samråd med deltagande skolor och SSFs kansli har Gotlands schackförbund bestämt sig för att länsfinalen spelas digitalt. Då kan eleverna spela i sina klassrum och skolorna spara in på resor. Vi tror att det ska bidra till att nå Schackfyrans mål om att få med så många som det någonsin går från klasserna - även om fysiska möten i Schackfyran är häftiga och roliga. Vinnaren av länsfinalen kvalificerar sig för att delta i riksfinal.

Tävlingsdatum för vårterminen 2024 sätts senare. Just nu handlar det om att träna ute på skolorna!