2023 års Gotlandsmästerskap är avgjort. Björn Andersson, Burgsvik Alva SK, segrade. Albin Berglund Henell, Visby SK tog hem junior-DM-titeln efter särspel mot klubbkamraten Ingemar Lindell.

Fjorton spelare kom till start när det individuella DM och junior DM avgjordes 10-12 november. Av dessa var det inte mindre än elva som hade möjlighet att kämpa om junior-DM titeln. Alla spelade, som traditionen bjuder, i samma grupp och den junior som tar mest poäng -- också i konkurrens med seniora spelare -- blir juniormästare.

DM-titeln gick till Björn Andersson, Burgsvik Alva SK, som var klar rankingfavorit i tävlingen. Han vann alla sina fem partier. Han följdes av juniorerna Ingemar Lindell och Albin Berglund Henell, båda från Visby SK. I turnerings-tabellen hamnade Ingemar som tvåa på 3,5 poäng, men Albin tog också 3,5 (med lägre kvalitetspoäng); och då sa reglerna för tävlingen att särspel om titeln skulle spelas. Där vann Albin både som vit och svart i de 10 + 5 partier som de båda möttes i.

Albin och Ingemar var långt ifrån de enda juniorer som spelade bra schack i turneringen -- trots att det för flera av de unga spelarna var debut i en så pass krävande tävling, med lång betänketid ( 90 + 30) och tvång på att skriva protokoll hela vägen.

Tävlingen spelades på Röda Korsets lokal "Kupan" i Visby, med en rond fredag kväll och vardera två ronder på lördagen och söndagen. Lasse LInusson var tävlingsledare och domare, med assistans av Martin Karlsson och Ingemar Lindell.

Det är många praktiska ting att tänka på för en tävling, den här gången tillkom att vattnet i Visby inte var drickbart, efter larm om clostridium, men friskt vatten söderifrån och i inköpta flaskor fanns att tillgå, liksom enkel smörgåslunch.

Priser utgick till samtliga deltagare. Närmast ska nu vandringspriset i form av ett schackbräde graveras med 14 namn. Fullständiga resultat finns på SSF .

Jakob Blom, Visby SK, besegrar som vit Martin Karlsson, Hemse ASK i turneringens allra sista parti