Datum Kategori nyheter

Schackspel i Hemsebadet lockade fler än vad arrangörerna hade vågat hoppas på. Inte mindre än 19 barn och ungdomar delade på varmvattenbassängen tillsammans med sju vuxna den 3 januari.

"Plaskmatt" hette det förra -- och första -- gången som Hemsebadets rehabbassäng var arenan för ett schackevenemang. Då var det Hemse ASK som arrangerade. Den här gången stod skolschackklubben Schack Matt SK, Högbyskolan, för inbjudan. Och nu hade pappbrädena bytts ut mot dito i vinyl, betydligt mer stryktåliga när vågorna går höga.

Hemsebadet hade haft fullt upp hela dagen när schackungdomarna anlände. Såpass att det var lapp på luckan och badsugna fick vänta ute i kylan en stund, i väntan på att några andra badgäster skulle lämna badet -- och brandsäkerhetsföreskrifterna om högsta antal besökera därmed kunde följas.

Badets personal var sedan mycket behjälpliga med att slussa in schackspelarna till den förhyrda bassängen. Undertecknad har i vanliga fall inget till övers för så kallade vip-insläpp, men nu kändes det ändå lite fint att få ställa frågan: "Schackspelare? Jaha, välkommen, då får du komma in"... (väntetiderna för de andra var för all del inte så långa).

Emilia Thomasson, elev på Högbyskolans högstadium hade bakat muffins och, såklart, schackrutor. Allt tog slut.

Schackspelet försiggick som fria partier, på flytdynor som badet lånade ut. Tiden vi hade hyrt rann iväg lika fort som pjäserna på brädena.

Kamp vid brädet för att hålla sig flytande. Foto: Lasse Linusson

Schackklockorna fick vila, men inte schackrutorna