Marcus Uneson, Visby SK, tog hem titeln när DM i snabbschack avgjordes i Visby torsdagen efter jul. Enda förlusten kom mot den som samtidigt blev 2023 års juniormästare i snabbschack, Ingemar Lindell.

Snabbschacks-DM för Gotland 2023 spelades, traditionsenligt, på en av årets allra sista dagar, torsdagen den 28 december. 13 spelare, fördelade på nio från Visby SK och fyra från Hemse allmänna SK, kom till start -- ett gott startfält.

Turneringen spelades över 7 ronder med betänketiden 10 + 5 och var registrerad för elo-rating. Apropå det kan väl undertecknad göra reflektionen att världsschackförbundet Fide har rätt i sin iakttagelse att det har rått deflation i rankingtalen en tid. Spelare som nu för tiden kommer med tal på 1400-1500 utmanar på ett helt annat sätt än jämfört med för säg tio år sedan. Fide har, som framgått på schack.se och annorstädes, nu beslutat hissa upp talen för spelare med elo-tal under 2000, för klassiskt schack visserligen. Men i Gotlands SF:s lilla 13-mannaturnering erövrade nu totaltrean och junior-DM-vinnaren Ingemar Lindell sitt snabbelo med 68,8 (på sju partier!) och Albin Berglund Henell, totalfemma, sitt med 40,8.

Sluttabellen visar på en jämn kamp om DM-titeln mellan Marcus Uneson och undertecknad, Lasse Linusson, från Hemse ASK. Vi tog 5,5 av 7 möjliga partipoäng, hade 25,5 i kvalitetspoäng och vardera fyra svarta partier. Men i det inbördes partiet var det Marcus som förde taktpinnen, så segern var mycket rättvis. Ingemar Lindell var sedan ensam om att vinna mot Marcus.

Fullständiga resultat på schack.se .