Det var fullt drag på Almedalsbiblioteket i Visby den 13 april, när barnboksförfattaren Michael Wiander gästade ön. Han kom med sin senaste bok om schackklubben Draken.

När allt var spikat och klart med Michaels emotsedda besök upptäcktes i sista minuten att schackeventet krockade med ett annat; det var klädbytardag samtidigt i bibliotekslokalerna. Problem? Nej, med hjälpsam personal blev det tvärtom lyckat när det ena arrangemanget kunde locka till det andra.

Så när undertecknad kom med schackspel och annat var det första jag stötte på... högstadieelever som sitter i styrelsen för Högbyskolans skolschackklubb Schack Matt. De skulle dock inte spela schack utan kolla på kläderna. Trevligt möte oavsett -- och för övrigt riktade sig Michael Wianders högläsning till lite yngre schackintresserade.

Michael har en fin förmåga att inspirera och entusiasmera barnen. Efter högläsning och lite instruktioner till ett 20-tal barn och föräldrar vid ett demobräde i bibliotekets sagorum så vidtog simultanspel mot barnen - och några lite äldre spelare.

Allt som allt ett väldigt trevligt arrangemang, som biblioteket ska ha ett stort tack för. Liksom förstås Michael Wiander! Vi ser redan fram emot fler besök och det ska ju komma ännu fler schackböcker från hans hand.

Malte Hagvall, en av de som belönades med en bok för sitt fina spel i simultanschacket, tillsammans med Michael Wiander. Foto: Lasse Linusson