Albin Berglund Henell och Ingemar Lindell. "Staketbyggare" i Gotlands skolmästerskap i schack 2024.

Många gånger har de konkurrerat om framskjutna placeringar i schackturneringar den senaste tiden. Men söndagen 21 april spelade de i var sin klass, då Albin går i nian och Ingemar sista året på gymnasieskolan. Båda lyckades helt undvika poängtapp.

Gymnasieklassen samlade i år fem deltagare som spelade i en Berger-grupp (alla möter alla).

Samtliga deltagare går på Wisbygymnasiet. Ingemar Lindell segrade på 4/4 före Jonathan Winberg 3 poäng och Sebastian Bergqvist 2 poäng. Ingemar spelar annars för Visby SK och Jonathan för Hemse ASK. För Sebastian var det debut i sådana här sammanhang, han är en av dem som deltagit i den nystartade schackverksamheten på Wisbygymnasiet, vilket också¨gäller för de två andra deltagarna; bröderna Johan och Lars Müller. Turneringen spelades med betänketiden 15+10.

Högstadieklassen blev en jämn och spännande tillställning, med mycket bra spel på brädena kunde man notera. Spännande - bortsett från att Albin Berglund Henell var omöjlig att rå på för de andra spelarna. 6/6 mot bra motståndare - imponerande! Albin är medlem i Visby SK, där han redan gjort sig bemärkt i spel mot seniora medlemmar. Albin är elev i årskurs 9 på Romaskolan, där ett Yes2Chess-lag som han spelar i tagit sig vidare från gruppspel och de första utslagsomgångarna.

Ward Albashar, med en arm i gips efter en fotbollsskada, knep andraplatsen på 4/6 efter en spurt, med fyra raka vinster, efter två inledande förluster. Ward går i årskurs 7 på Södervärnskolan, men är medlem i Hemse ASK, efter åren som elev på Högbyskolan i Hemse där han började spela schack på allvar.

Var bronspokalen skulle hamna fick avgöras med kvalitetspoäng mellan fyra spelare på 3,5 poäng; Frank Blom, årskurs 8 Solbergaskolan visade sig ha en halv (!) poäng mer än Albin Enequist, årskurs 9 Högbyskolan och regerande juniormästaren i blixtschack på Gotland, Isidor Bandelin, elev i årskurs 8 på Orionskolan. Och en futtig kvalitetspoäng mindre än de båda hade Emrik Lidqvist, årskurs 9, Högbyskolan.

Högstadiet samlade elva deltagare och turneringen över sex ronder spelades med betänketiden 10+5. Sex skolor var representerade; Romaskolan, Högbyskolan, Hemse, Klimnteskolan, samt Visbyskolorna Södervärn, Orion och Solberga.

Funktionärer var Martin Karlsson och Lasse Linusson, med benäget bistånd av tävlingsdeltagaren Ingemar Lindell. Tävlingarna höll den planerade tiden - och tur var det, för sen hastade två av deltagarna, Emrik Lidqvist och Folke Hellsing, vidare till en fotbollsmatch - som de vann.

Turneringarna spelades på Röda Korsets lokal "Kupan" i Visby.

Blivande segraren Albin Berglund Henell (till höger) i kamp mot Ture Nordesjö, Klinteskolan. Foto: Lasse Linusson