Tre tappra elever på S:t Hansskolan fick representera Gotland i skollags-SM, mellanstadieklassen, som hölls i Hägerstensåsens medborgarhus den 4-5 maj: Eddie Björk, Sven Kahlbom och Peter Uneson.

Det var för alla tre debut i SM-sammanhang. Det skulle förstås gärna ha varit fyra deltagare, men det visade sig omöjligt att hitta någon fjärdebordsspelare och laget startade alltså alla sina matcher med 0-1 i baken. När det vidare stod klart att flera lag från stockholmsregionen (som ofta dominerar skollags-SM) hade fått med sig ett par-tre spelare med ELO 14-1700 verkade det mest upplagt för en se-och-lär-och-ha-kul-upplevelse.

Trots detta kämpade S:t Hans väl på de bord som faktiskt spelades. Inledningen blev också lovande: i den första matchen vann både Sven och Peter inom några minuter efter förbiseenden från motståndarna. Eddie, som spelade ett mycket längre och lugnare parti, hade en fördel som försvann, men han lyckades dock rädda remi och därmed matchseger i ett spännande springarslutspel.

Därefter blev motståndet genast betydligt svårare, och de nästa två matcherna förlorades med 0-4, 0-4. I rond 4 måste det erkännas att förloppet inte var direkt rätlinjigt -- S:t Hans stod efter några minuters spel på klar förlust på alla bord. Emellertid missade två motståndare matthot, ungefär samtidigt, och både Sven och Peter kunde ta hem varsin vinst och rädda oavgjort. I lördagens sista rond tog Peter en tröstpoäng åt laget.

Rond 6 på söndagen inleddes med 0-4 mot det starka flicklaget Söraskolan -- inom parentes sagt roligt att se ett lag med bara flickor hävda sig så väl. I rond 7 lyckades Eddie vända ett problematiskt slutspel T + ensam fribonde mot S+L till vinst, efter att motståndaren underskattat styrkan i fribonden. Peter vann också ett svängigt parti, efter omstart på domarens förslag -- i det första försöket gjorde spelarna 15 drag utan att märka att vit hade startat med löpare på g1 och springare på f1! Oavgjort, alltså, trots en walkover. I det läget kunde laget redan tilldelas godkänt, och den avslutande förlusten med 0-4 mot ett av topplagen kändes inte särskilt tragisk.

Något hela laget (och, förvisso, många andra av tävlingens deltagare) kunde öva mer på är att hitta rätt tempo och faktiskt använda den tilldelade tiden -- nu var många partier i praktiken avgjorda efter någon minuts spel. I många fall fanns mer tid på klockan när partiet var slut än när det började. Men särskilt Eddie tog sig tiden att hitta många goda drag och stod ofta fint en bit in i mittspelet, även om det inte alltid räckte hela vägen mot det hårda motståndet på bord 1. I de ofta lite svängigare partierna på de lägre borden blev Peter bäste poängplockare med 4/8.

Slutresultatet blev alltså 1 matchvinst, 2 oavgjorda och 5 förluster och plats 12 bland 16 lag. Med tanke på att det var allas debut i sådana stora sammanhang och att utgångsläget i alla matcher var 0-1 får det räknas som riktigt bra.

Fullständiga resultat finns hos SSF .

S:t Hansskolans lag i mellanstadieklassen -- Peter Uneson, Sven Kahlbom, Eddie Björk. Foto: Marcus Uneson