Tre gotlänningar, bland nästan tusen startande vid schack-SM i Växjö, är ju inte så många. Men far och son Uneson såg till att sätta avtryck. Och spelare nummer tre, undertecknad, fick nöjet att möta ett stjärnskott med födelseår 2017.

Schack-SM i Växjö spelades i Fortnox arena, en av många idrottshallar och anläggningar i "arenastaden". Massor av rapporter och inte minst resultaten med presentation av segrare har publicerats på Sveriges schackförbunds hemsida och där är två artiklar av särskilt gotländskt intresse.

Under rubriken "SM:s veteranvinnare" syns trion Kaj Engström, segrare i veteran.SM 65+; Bengt Lindberg, segrare i veteran-SM 50+; och så Visby SK-spelaren Marcus Uneson, som med 6,5/7 tog hem klassen veteran/allmän i säker stil. Avgörande blev ett fin vinst som svart mot blivande tvåan Fredrik Attefal, Uppsala allmänna schacksällskap.

Lite överraskande dök också sonen Peter upp som "veteran". Han börjar årskurs 3 till hösten och det här var hans andra turnering med SM-status, den första gällde skollag-SM i maj i år. Nu handlade det om knatte-SM där Peter skrapade ihop fyra vinster och en remi på de elva ronderna. Så vadå veteran? Jo, han kom över en käpp på loppis som han sällan släppte ifrån sig under tävlingen, varpå redaktören för schack.se uppmärksammade den unge gamlingen .

Gammal och ung möttes också i SM-blixten (inte SM i blixt, men väl en stor blixtturnering med nästan 200 deltagare). Nämligen SM:s tredje gotländske spelare (undertecknad) som i den allra första ronden lottades mot Minh Thuc Le Doan, Lunds ASK, en spelare född 2017 som ses som ett stort framtidslöfte. Och jo, den unga spelaren vann mot den gamla (som dock reparerade skadan och till sist fick ihop 7/11 i blixten, med ett litet ratingplus). Weekend-turneringen över fem ronder gick sämre; fyra remier och en förlust.

Utanför spelhallen fanns som vanligt "Schackbutiken" med mängder av litteratur. Men nu fanns där också Visby-baserade "Chessmate", startat av Jakob Blom, Visby SK med försäljning av pjäser, bräden och klockor.

Så -- lite men naggande gott från Gotland, allt som allt. Men nästa år måste vi se till att bli fler! Det är roligt och stimulerande och ska gotländskt schack utvecklas behöver vi spela (mycket) mer på fastlandet!

Fullständiga resultat för de nämnda turneringarna finns på schack.se:

Marcus Uneson. Foto: Lars OA Hedlund

Den unggamle Peter. Foto: Leo Brodin

Chessmate. Foto: Lasse Linusson

Gammal möter ung -- Lasse Linusson (f. 1956) mot Minh Thuc Le Doan (f. 2017)