Sex schackspelare från Gotland reste till årets upplaga av schackturneringen Stockholm Open. Resan var resultatet av ett initiativ från styrelsemedlemmen i Hemse allmänna schackklubb, Martin Karlsson.

Gemensamma resor är ett fint sätt att stärka samvaron i klubbarna, det vittnar inte minst intresset för spel i allsvenskan om. Men den här gången handlade det inte om allsvenskt spel, som ju drar igång först i oktober. Nej, strax innan skolstart arrangerades Stockholm Open i Stockholms schackförbunds salonger på Ringvägen i huvudstaden.

Genom bidrag från Ekmanska stiftelsen. som Martin Karlsson sökt och fått till Hemse ASK, blev resan möjlig att finansiera. Utöver Martin deltog ordföranden i Hemse ASK, Sture Arrhed, undertecknad som är kassör i samma klubb, samt inte minst junior-spelarna Elias Tengqvist, Albin Berglund Henell och Frank Blom (de båda sistnämnda med Visby SK som sin huvudklubb). Fem av oss deltog i turneringen. Sture avstod från tävlingen, men var behjälplig med en massa runt i kring.

115 deltagare, varav 110 fullföljare, lockades till tävlingen. Den slutade med triumf för Edvin Trost, SK Rockaden (Stockholm) på 6,5/7 . Resultaten för oss som reste från Gotland motsvarade på det stora hela taget förväntningarna, sett till våra elo-tal:

    1. Lasse Linusson (1920) Hemse ASK 4 poäng.
    1. Elias Tengqvist (1747) Hemse ASK 3,5
    1. Albin Berglund Henell (1722) Visby SK 3
    1. Martin Karlsson (1651) Hemse ASK 3
    1. Frank Blom (1489) Visby SK 2

Vi spelade 3 snabbschacksronder och fyra långpartier. Första tävlingsdagen, en fredagkväll, var det riktigt varmt i lokalen. Men till dagen därpå hade arrangörerna inhandlat ett antal fläktar som gjorde klimatet riktigt behagligt. Överlag var det fina arrangemang och vi hade väldigt trevligt. Bodde gjorde vi på¨"Liljeholmens stadshotell" uppe på Nybohov. Enkelt, billigt och bara två tunnelbanestationer bort. Kan rekommenderas, särskilt om man i god tid inser att man kan undvika trapporna från Liljeholmens torg - och i stället ta "Nybohovshissen" (egentligen en bergbana, ingår i SL:s system och kostar med andra ord inget extra).

Efter en lång lördag med mycket schacktänkande hamnade vårt schackgäng mitt i skaror på väg att utöva en annan sport; det var kvällen för stadens midnattslopp.

Under färjeturerna genomförde vi ett antal lärgrupper (RF Sisus benämning på studiecirkelmöten) där vi gnuggade spelöppningar, lite slutspel, samt analyserade våra partier.

En sak var vi alla överens om: resan gav mersmak. Stort tack till Martin Karlsson för att det här blev av.

Gänget samlade utanför spellokalen. Foto: Lasse Linusson

Elias Tengqvist till vänster. Foto: Lars OA Hedlund/Sveriges schackförbund

Albin Berglund Henell. Foto: Lars OA Hedlund/Sveriges schackförbund

Frank Blom. Foto: Lars OA Hedlund/Sveriges schackförbund

Martin Karlsson. Foto: Lars OA Hedlund/Sveriges schackförbund

Lasse Linusson. Foto: Lars OA Hedlund/Sveriges schackförbund

Trapporna upp till hotellet på Nybohovsgatan var rätt krävande. Foto: Lasse Linusson

...men sen hittade vi Nybohovshissen. Foto: Lasse Linusson