Idrottens dag visade sig vara en hel vecka, 23-27 september. Och vilket drag det blev! Vi fick introducera schack för massor av skolelever.

RF Sisu Gotland arrangerade "Idrottens dag" med ungefär samma upplägg som när Hemse fick vara värd för olympiadagarna.

Efter ett noga genomtänkt schema går grupper av elever och prövar på vad som bjuds i form av idrott och tankesport. Och vi från Gotlands schackförbund fick ett fint tillfälle att visa upp vår tankesport.

Vi var med på Gråboskolan, Guteskolan, Tjelvarskolan och Innovitaskolan i Visby. Till Högbyskolan kom hela det södra rektorsområdets yngre elever -- och där passade vi på att spela schack med dem från Stånga och Garda (Havdhem, Högby och Öja träffar oss ju redan). Totalt deltog 16 skolor med sammanlagt cirka 2200 elever i aktiviteter från 59 föreningar -- och en god del av allt detta var alltså schack!

På Högbyskolan tyckte vi (Sture Arrhed och överrtecknad, med hjälp av schackspelande högstadieelever) att det var fullt sjå med fem intensiva pass på raken. Innan Lennart Olsson berättade om dagen på Innovita, där han höll i schacket tillsammans med Calle Kjellin och Ingemar Lindell: 15 schackpass om vardera 20 minuter!

Theo Lagergren, Enya Hjorth och Fabian Karlsson, schackspelande högstadieelever på Högbyskolan som hjälpte till med instruktioner för yngre elever från Stånga och Garda. Foto: Lasse Linusson