Wisbygymnasiet var redan "mästare i kavaj" när tävlingen startade. Kampen mellan högstadielagen från Orionskolan och Högbyskolan blev desto mer spännande.

Det handlar om det gotländska skollag-mästerskapet, som,i år samlade 40 deltagare. Tolv av dessa kom till kamp på Röda Korsets "Kupan" i Visby söndagen den 6 oktober.

Albin Berglund Henell, Jonathan Winberg, Sebastian Bergquist och Emrik Lidqvist spelade för Wisbygymnasiet. Albin är medlem i Visby SK, Jonathan och Emrik i Hemse ASK, Sebastian ännu klubblös. I och med att vi ännu inte har i gång någon organiserad verksamhet på Guteskolans gymnasium (än) är Wisbygymnasiet lite ensam herre på täppan.

Wisbygymnasiet motsvarade också förväntningarna i en tävling mot högstadieskolorna där man mötte alla spelarna i motståndarlagen, alltså i det här fallet åtta ronder. Albin och Jonathan "byggde staket", vann alltså alla sina partier. Sebastian förlorade ett parti och Emrik tre.

Orionskolan leddes av regerande junior-blixt-mästaren på ön, Isidor Bandelin, Visby SK, på första bord. Han vann alla sina "högstadie-partier" och snuvade gymnasiespelarna på två. Isidor ackompanjerades av Morris Engström, Eirikur Einarsson och Diana Tabani.

Från Högbyskolan kom Benjamin Österlund, Zaen Bakdash, Elias Flobeck och så Viktor Sinnemark (som går i åk 6, men det är ok att spela i högra åldersklasser).

Orion hade Isidor, men Högby hade ett mycket jämnt lag, där tre av spelarna tog vardera tre vinster, däribland Viktor en mot en gymnasiespelare.

Inför näst sista ronden hade Orion ett försprång på två. Men det hämtades in av Högby. Till sist återstod två för högstadie-mästerskapet helt avgörande partier; Zaen i Högbys lag spelade bekymmersfritt hem sitt, sedan han fångat motståndarens dam, Men lagkamraten Benjamin var kvalitet och bonde under, så det lutade åt ett särspel. Men så ställde Benjamin upp ett matthot som motståndaren missade och så var saken avgjord.

Wisbygymnasiet och Högbyskolans högstadium blir Gotlands representanter i kommande skollag-SM.

Medaljer överallt; spelare från Wisbygymnasiet, Högbyskolan och Orionskolan. Foto: Lasse Linusson