Eleverna från Öja sken i kapp med solen när tävlingen var färdig. Det blir deras skola som får representera Gotland i mellanstadieklassen när SM för skollag avgörs.

När det gäller lagschack i yngre åldrar så är det, mestadels och än så länge, skolor på Sudret som håller sig framme. Ett fint undantag var förstås St Hansskolans vinst på mellanstadiet förra året.

I år hade måhända eleverna från Öja satt sig i sinnet att det var deras tur. Tidigare har de sett sig besegrade av Högbyskolan.

Fem lag kom till start när mellanstadiet, tillsammans med lågstadieelever, spelade i Högbyskolan, Hemse, lördagen den 5 oktober. Havdhem gjorde debut, sedan lagtävlingarna för gotländska skolor återupptogs för några år sedan. Öja, vars elever förra året gick tillsammans med Havdhem i och med renoveringen av Öja skola, kom med ett lag. Högbyskolan representerades av tre lag från respektive årskurs 6, 5 och 4.

Som det visade sig kom kampen om första plats att avgöras redan i första ronden, när Öja mötte Högbyskolans sexor. Caspian Ulbricht och Alve Möller vann sina partier på de båda översta borden och med oavgjort på fjärde bort räckte ju det för att med seger i det inbördes mötet skrapa ihop 8 matchpoäng mot Högbyskolans 6. Partipoängen blev lika; vardera 38 (tävlingen spelades med Schackfyrans system för poängfördelning = 3 för vinst, 2 för remi, 1 för förlust). Högbyskolans femteklassare kom trea, Havdhem fyra och Högbyskolans fjärdeklassare (med framtiden för sig) femma.

I Öjas lag spelade Caspian Ulbricht och Alve Möller, åk 6 och Drej Ulbricht, åk 4.

Till lågstadiets tävling kom en elev från Öja, övriga sju från Högby. Så där fick det bli en individuell tävling i stället. I den segrade Elias Järesund, årskurs 3, Högby före Unni Ahlström, åk 3 Öja och Hannes Urelind, åk 3, Högby (8 deltagare).

Sture Arrhed höll i lågstadiets tävling, Lasse Linusson i mellanstadiets. Tack till Karolina Östeman och Petra Ahlström, som ställde upp som funktionärer. Och tack till skolan och inte minst vaktmästare Ulf Mauritzon, som släppte in oss!

Caspian Ulbricht till höger närmast kameran i Öjas segrande lag. Foto: Lasse Linusson