Schackevenemanget på Petesgården i Hablingbo under kulturarvsdagarna blev en riktigt lyckad tillställning. Designern Henriett Csikos och musikern Robert Balogh driver museigården som arrendatorer för Gotlands museum. De hade gjort i ordning en fin utställning med schackbilder från Sverige och från Ungern. Titttade man noga kunde man till och med hitta ett plektrum i schackmönster, fäst vid en av tavlorna. I fiket trängdes för dagen schackrutor med mäktiga dammsugare, kantarellmackor och annat gott.

Gotlands schackförbund tog dit schackspel, klockor, böcker och en trave Tidskrift för Schack, samt delade ut flygblad med information, dels om skolschack, dels allmän information riktad till vuxna.

Vi spelade ingen turnering, utan det det var fritt spel -- som barn och vuxna entusiastiskt kastade sig in i. Vid några tillfällen avbröts spelet för korta föredrag om dels schackspelets möjligheter, dels specifikt skolschack. Det bjöds också på presentation av några klassiska schackpartier vid ett demonstrationsbräde utomhus.

Succé är ett ord man ska använda försiktigt, men så bra blev det att kaféägarna redan nu pratar om att göra det hela till en tradition. Vilket Gotlands schackförbund såklart gärna är med på.

Stort tack till Henriett och Robert och alla som kom och gjorde dagen så minnesvärd!

Petesgården i Hablingbo bjöd tillsammans med Gotlands schackförbund in till schack-trevligheter under kulturarvsdagarna.

Barn och vuxna, nybörjare och lite mer erfarna spelare, hade roligt tillsammans.

Schack-entusiasterna Henriett Csikos och Robert Balogh arrenderar Petesgården av Gotlands museum.

Karolina Östeman, lärare i svenska som andra språk och sekreterare i skolschack-klubben Schack Matt SK, Högbyskolan, Hemse. berättade om skolschack. Sonen Felix, ett år, flyttar lite pjäser...