Gotlands skolmästerskap i schack för lag har avgjorts. Wisbygymnasiet, Romaskolan, Högbyskolan - där har ni segrarna.

Precis som när det gäller individuellt skolmästerskap var det mycket länge sedan Gotland såg ett lagmästerskap för skolorna. Men nu har det hänt. Wisbygymnasiet, med ett lag bestående av Ingemar Lindell, Anthony Bajade, Edvard Höksby och Teodor Sinnemark, var ensamma i gymnasieklassen och fick i stället möta tre lag från högstadiet. Med lite mer rutin från spel i klubbarna Visby SK och Hemse ASK kunde de förväntas lyckas bra med det. Men att klara hela turneringen med vinst i samtliga partier var förstås mer än godkänt. Närmast att ta en seger mot gymnasieeleverna var Nora Duse,årskurs 7, på förstabordet i Högbyskolans lag. Men i en vunnen ställning mot Ingemar Lindell försvann plötsligt ett torn - och i returmötet hade Ingemar inga problem.

Romaskolan kom med tre spelare till en tävling med egentligen fyra spelare i varje lag; Albin Berglund, Erik Hällgren och Vide Christiansson. Det räckte för att ta sig före Högbyskolans Nora Duse, Emrik Lidqvist, Benjamin Österdahl och Emilia Thomasson. På tredje plats i högstadieklassen kom Solbergaskolan; Debora Nordin och Felix Prax. De kämpade på och tog dubbla segrar på bord 1 och 2 mot Högbyskolan, men med blott två spelare var det förstås ändå svårt att placera sig högre.

Lite luckor här och där alltså, men ändå en gotländsk ungdomsturnering med 13 spelare - och bra spel vid brädena!

Den 27 november möttes två lag på Högbyskolan, Hemse, för att göra upp mästerskapet för mellanstadiet. Högbyskolan vann mot Öja skola med 62-34, där det gavs 3 poäng för vinst, 2 för remi och 1 poäng för förlust (schackfyran-regler). I Högbyskolans lag spelade Lukas Berge, Elias Flobeck, Nathalie Hederstedt, Aomed Mahmo, Axel Ahlström och Anéa Hultgren, samtliga från årskurs 6. Öjas lag bestod av fyra elever från årskurs 4: Alma Almqvist, Hilda Westberg, Alve Möller och Nellie Horndahl.

Tävlingen spelades över 6 ronder. Lukas och Elias spelade vardera 5 partier för Högbyskolan och vann samtliga. Noterbart var också två vinster mot de lite äldre eleverna för Alve från Öja skola. Inget stort evenemang, men en väldigt trevlig tillställning som spelarna skötte sportsligt och kamratligt.

Från vänster Axel Ahlström, Nathalie Hederstedt i Högbyskolans lag, Thea Endeborg, som spelade några partier vid sidan av tävlingen, Elias Flobeck, fullpoängare för Högbyskolan, därefter Öjas fjärdeklassare: Hilda Westberg, Alma Almqvist, Nellie Horndahl och Alve Möller och till höger Lukas Berge (också hundraprocentig), samt Aomed Mahmo från Högbyskolans årskurs 6.